-Introductie:
Als tester heb ik de gelegenheid gekregen om de nieuwste Samsung S23 Ultra te mogen testen.
Deze zal ik deze review vooral vergelijken met mijn dagelijks gebruikte Samsung S21 Ultra van 2 generatie terug.
Alsook de Samsung S20FE van mijn vrouw. Wat ondertussen al 3 generatie geleden is.
-Unboxing:
Een heel nieuwe unboxing experience voor mezelf. Eerste smartphone waar standaard geen oplader bijgeleverd wordt. Wat dan weer zorgt voor een slank pakket met een heel minimalistische weergave op de doos van de achterkant van deze Galaxy S23 Ultra.
Bij de smartphone zit nog een usb c kabel, die goed is voor 3 ampères. Maar voor de snellaad ervaring is het toch aan te raden om te kiezen voor de 45W Samsung oplader die 5 ampères ondersteund indien je dergelijke nog niet in de kast liggen hebt.
-In gebruik name:
Komende van een Samsung Galaxy toestel, is het overgaan naar een nieuwe super eenvoudig.
Bij de opstart procedure laat je het nieuwe toestel weten dat die alle info kan overnemen van je vorige toestel, ofwel draadloos of bedraad, en binnen de korte keren staan al je foto, bestanden, instellingen en apps op je nieuwe Samsung.
Super handig.
-Nieuwe features:
Een nieuw feature voor mij is de S-Pen, afkomstig van de vroegere Samsung Note’s.
Zelf heb ik me nooit aan een pen geriskeer bij mijn smartphones, ik kan me enkel nog de ervaring herinneren van oude PDA’s waar zo’n pennetje bijzat. Maar dit is wel iets totaal anders.
Respons van de pen is uitstekend, je kan verschillende soorten feedback selecteren zodat het iedere keer niet iets anders aanvoelt, van schrijven met een fysieke pen tot potlood,…
-Niet aanwezig op het toestel:
Al sinds enige tijd de trend, maar voor sommige mensen misschien niet onbelangrijk, geen audio jack aanwezig op dit toestel.
Alsook de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden valt weg. Hoewel het toestel dual sim ondersteund is er geen plaats voor een sd-kaartje te plaatsen.
-Het display:
De blikvanger van dit toestel, gelijklopend met de camera’s aan de achterzijde misschien, is toch wel dit prachtige display.
6.8” 3088x1440 UHD Oled display dat tot 120Hz kan verversen.
Tot op the line scherm op dit moment beschikbaar, wat je ook mag verwachten in deze prijsklasse.
Niets negatief te vermelden hierover, je bent gewoon omver geblazen ervan.
-De processor:
Samsung gebruikt voor deze S23 Ultra de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, wat nieuw is voor wij Europeanen gezien die Qualcomm processors enkel voorbehouden waren voor de Amerikaanse markt.
Veel zuiniger in batterij verbruik, wat de batterijduur van de smartphone enkel maar ten goede komt, naast de razendsnelle snelheden die deze high end processor kan halen.
-De batterij:
Over de batterij gesproken. Een 5.000mAh Li-Ion batterij zorgt voor meer dan een volledige dag aan lading.
Gekoppeld met een snelle 5A lader en je kan heel snel deze smartphone terug een extra boost geven om weer wat langer de dag door te komen.
Naast laden met de kabel, kan deze high-end smartphone natuurlijk ook draadloos laden. Zelfs gebruik makend van de Quick Charge 2.0 (Wel gebruik makend van dezelfde 5A oplader hiervoor).
-De camera:
En wat voor een camera, ikzelf ben nog steeds heel tevreden van de camera’s in mijn S21 Ultra, zodanig zelfs dat ik de upgrade naar de S22 Ultra nooit overwogen heb. Zover gaande zelfs dat ik de S23 Ultra, hier in review, normaal ook niet ging overwegen.
Gelukkig heb ik de kans gekregen om deze toch te mogen testen voor review en er zijn zeker verbeteringen merkbaar.
De zoom mogelijkheden, die mij zo omver bliezen bij mijn S21 Ultra, zijn hier bij de S23 Ultra gelijkaardig.
Maar wat me het meest opviel is de betere kleur weergave en contrast.
Hoewel er minder camera’s in de Galaxy S20FE van mijn vrouw aanwezig zijn en deze niet de Megapixels hebben van mijn eigen S21 Ultra, waren haar foto’s altijd beter in kleurweergave en contrast.
De foto’s van mijn S21 Ultra zijn precies altijd wat uitgewassen en lijken nog een snelle fotobewerking nog te hebben.
Met deze S23 Ultra is dit verleden tijd, zowel haar scherpe foto’s met prachtige kleurweergaven alsook de telelenzen. Voor mij persoonlijk, de beste camera’s op een smartphone die ik persoonlijk al heb mogen testen.
De Prijs:
Deze categorie vind ik zelf heel persoonlijk, ieders zijn budget laat toe om al dan niet in dit segment een smartphone uit te zoeken.
Vandaar vergelijk ik dan ook met gelijkaardig geprijsde smartphones, waar deze Galaxy S23 Ultra er dan met kop en schouders boven uitkomt
Pluspunten
- camera
- display
- processor
- batterij
- S-Pen